2022

Op deze pagina word het laatste nieuws verzameld over de vos in Nederland.
Zoek je nieuws uit een ander jaar? Gebruik dan een van de onderstaande buttons.
Op deze pagina word het laatste nieuws verzameld over de vos in Nederland. Zoek je nieuws uit een ander jaar? Gebruik dan een van de onderstaande buttons.
Titel: Winst in Limburgse vossenzaak
Datum: 21-12-2022
Bron: Animal Rights
Limburgse vossen mogen voorlopig niet ‘s nachts worden afgeschoten ‘ter bescherming van hobbyvee’. Animal Rights en Fauna4Life maakten bezwaar tegen de ontheffing die hiervoor was verleend. En met succes!
Titel: Automobilisten opgelet: aangesterkte vos week voor wintertijd losgelaten in Alkmaar
Datum: 24-10-2022
Bron: NH Nieuws
Een vos die eerder slachtoffer was geworden van het verkeer heeft z’n vrijheid terug. Het dier is bij een dierenopvang opgeknapt en uitgezet in een Alkmaarse polder waar ‘ie werd gevonden. En met de wintertijd die komend weekend ingaat, maakt de Dierenbescherming zich extra zorgen over een toename van verkeersslachtoffers. “Pas je rijgedrag aan.”
Titel: Gewonde vos gevonden in Dorst
Datum: 21-10-2022
Bron: BN De Stem
Een gewonde vos is vrijdagavond gevonden achter een hekwerk in Dorst. Het dier is met een dierenambulance weggebracht.
Titel: Vos bezoekt centrum van Horst
Datum: 17-10-2022
Bron: Omroep Horst aan de Maas
Een oplettende inwoner heeft zaterdag een vos gespot in het centrum van Horst. Het beest was te zien op het Lambertusplein. Luc Vanrijt maakte de video. In het filmpje is te zien dat de vos in de plantenbakken op het Lambertusplein aan het snuffelen is. Het beestje kwam aardig dichtbij de cameraman. Vossen zijn normaal heel schuw.
Titel: Vos aangereden in Heerlen: bestuurder doorgereden
Datum: 27-09-2022
Bron: 21 Limburg
Een vos is dinsdagochtend in Heerlen aangereden door een auto. De bestuurder is vervolgens doorgereden. Het dier werd iets na 8:30 uur op de Unolaan, vlak bij de Brunssummerheide, geschept.
Titel: Bijzondere voetganger gespot in Gorredijk
Datum: 15-08-2022
Bron: sa24
Vanaf september gaan jonge vossen op zoek naar een eigen territorium. In Gorredijk werd zo’n jonge vos zondagavond gespot door Tjeerd Geertsma. Het diertje liep ten noorden van de Stationsweg, automobilisten stopten uit voorzorg.
Titel: Vogelgriepvirus bij vossen aangepast aan zoogdieren
Datum: 25-07-2022
Bron: WUR
Onlangs stelde Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) infecties met vogelgriep vast bij drie wilde vossen in Nederland. De dieren vertoonden neurologische verschijnselen veroorzaakt door vogelgriep type H5N1. Uit verdere analyse blijkt nu dat het virus bij vossen zich heeft aangepast aan zoogdieren. Bovendien is het opmerkelijk dat het virus vooral in de hersenen aanwezig was, terwijl het een luchtwegvirus betreft.
Titel: Weidevogelbeschermers zijn vossen beu: ‘Dit is dweilen met de kraan open’
Datum: 23-07-2022
Bron: RTV Noord
Het gaat niet lukken om de grutto in Nederland te redden als de regels voor de jacht op vossen worden gehandhaafd, zeggen weidevogelbeschermers. De vos zou in het voorjaar een groot deel van de eieren oppeuzelen. De roep om soepelere regels voor het bejagen van vossen vindt voorlopig geen gehoor.
Titel: Legaliteit van de vos als huisdier verder ingeperkt
Datum: 19-07-2022
Bron: De vos in Nederland
Vanaf 1 januari 2024 (1) mag de vos, net als vele andere zoogdieren, niet meer verhandeld worden in Nederland. Een goede ontwikkeling, want ze zien er lief, leuk en schattig uit, in de praktijk pakt dat vaak helaas anders uit.
Titel: Hulpdiensten redden vos met gebroken poot
Datum: 03-07-2022
Bron: Bussums Nieuws
De hulpdiensten zijn zaterdag rond 19.50 uur uitgerukt naar de Juliana van Stolberglaan in Naarden. Een vos zat vast in een achtertuin. Mede dankzij de hulp van de brandweer kon de vos gevangen worden. Het dier heeft een gebroken poot en is meegenomen door de medewerkers van de dierenambulance.
Titel: Provincie Utrecht haalt bakzeil in hoger beroep, vossenjacht blijft voorlopig verboden
Datum: 10-06-2022
Bron: RTV Utrecht
Voorlopig mag er nog steeds nergens in de provincie Utrecht gejaagd worden op vossen. De provincie Utrecht ging in hoger beroep tegen een eerder besluit van de rechtbank, maar ving bot bij de Raad van State, de hoogste rechter. Die deed vandaag uitspraak in de langslepende zaak.
Titel: Overwinning: nachtelijk afschot van vossen gaat weer niet door
Datum: 02-04-2022
Bron: Fauna4Life
De provincie Groningen herroept haar besluit om ’s nachts op vossen te schieten. Dat deed zij in 2020 ook al, na bezwaren van Fauna4Life en Animal Rights (lees hier ons eerdere bericht hierover). Ook nu zijn de bezwaren van de organisaties gegrond verklaard door een onafhankelijke commissie. Deze commissie zegt onder andere: “Het is de commissie opgevallen dat het bestreden besluit niet of nauwelijks is gebaseerd op nieuwe aanvullende informatie, bijvoorbeeld ter zake relevante kwantitatieve gegevens.” De organisaties: “Wij zijn ontzettend blij dat de commissie goed naar onze bezwaren heeft gekeken. Het moet echt eens afgelopen zijn met deze nachtelijke bestrijding.”
Titel: Provincie Utrecht: doodschieten van vossen en wilde zwijnen moet snel weer kunnen
Datum: 01-04-2022
Bron: De Gelderlander
Het huidige afschotverbod in de provincie Utrecht op vossen, wildzwijnen en knobbelzwanen moet snel van tafel, vindt het Utrechtse provinciebestuur. Die stapt daarom naar de Raad van State.
Titel: Rechter: schieten op vossen mag niet in natuurgebieden, zelfs niet om vogels te redden
Datum: 25-03-2022
Bron: AD
Zuidhollandse jagers mogen voorlopig niet ‘s nachts natuurgebieden in gaan om vossen af te schieten. Dat heeft de Raad van State in een kort geding bepaald.
Titel: Dode vos met vogelgriep op landgoed Den Treek: ‘Houd hond aan de lijn’
Datum: 21-03-2022
Bron: De Stentor
Op landgoed Den Treek-Henschoten bij Leusden is recent een met vogelgriep besmette, dode vos gevonden.
Titel: Zonnende vos laat zich gewillig ’schieten’ in Enkhuizen
Datum: 28-02-2022
Bron: Noord hollands Dagblad
Van Zwol is vrijwel altijd ’gewapend’ met een camera. Zondag liep hij over het Enkhuizerzand toen hij plots tussen de struiken een vos zag liggen. ,,De vos had mij al geruime tijd in de gaten maar bleef rustig liggen. Hij gaf mij alle kans om hem rustig te fotograferen.’’
Titel: Drie dode vossen aangetroffen in gemeente Bergen
Datum: 08-02-2022
Bron: De Limburger
In Nationaal Park De Maasduinen zijn de laatste dagen drie dode vossen gevonden. Wandelaars die een dode vos zien liggen worden dringend verzocht deze niet aan te raken en het voorval te melden bij de gemeente Bergen.
Titel: Weer een vos aangereden in Wageningen: ‘We zijn net aan het jaar begonnen en hebben nu al twee dode vosjes’
Datum: 08-02-2022
Bron: De Gelderlander
Voor de tweede keer in korte tijd is er een vosje aangereden in Wageningen. Is dit toeval of is er meer aan de hand? Eerst even terug naar vanochtend, de zevende februari. Een voorbijganger ziet op de Veerweg tussen Wageningen en Renkum een gewond vosje liggen. Hij belt de hulpdiensten op en die komen meteen ter plaatse.
Titel: Steeds vaker zoogdieren met vogelgriep aangetroffen, maar in de boeken zijn ze lang niet altijd terug te vinden
Datum: 31-01-2022
Bron: De Limburger
Er worden steeds meer zoogdieren aangetroffen met vogelgriep. Maar het melden en opruimen ervan gaat niet altijd goed, blijkt uit de afhandeling van dode vossen in Limburg. Een mogelijk gezondheidsrisico voor dier en mens ligt op de loer.
Titel: Vos rent door Amstelveense woonwijk
Datum: 27-01-2022
Bron: Amstel Veenz
Een bewoner van het Jan Goldschmedingplantsoen in de wijk Keizer Karelpark in Amstelveen keek vanmiddag raar op toen er opeens een vos door de straat huppelde.
Titel: Bunzing en vos met vogelgriep gevonden
Datum: 21-01-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Een met hoogpathogene vogelgriep besmette bunzing is op het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee gevonden, meldt Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) maakt daarnaast melding van een vos met vogelgriep.
Titel: Zoektocht naar vos met ijzerdraad rond poot: ‘Hij gaat een langzame dood tegemoet’
Datum: 06-01-2022
Bron: Omroep Zeeland
Dierenambulance Zeeland is op zoek naar een vos met ijzerdraad rond zijn poot. De dierenambulance wilde het dier gisteren redden, maar het vosje ging er vandoor. De vos zou in de buurt van Clinge rondlopen.

Reacties zijn gesloten.