Vragenhoek

In de vragenhoek vind je veelgestelde vragen over de vos in Nederland.
Mocht je een vraag missen laat het dan weten via de contact-pagina.
Algemene kennis
De meest verspreide soort, en de enige die van nature in Nederland voorkomt is de gewone (rode) vos.
Zijn Latijnse naam is Vulpes vulpes.
Er leven ongeveer 120.000 tot 140.000 vossen in Nederland
Bel bij een aanrijding met een vos de dierenambulance. Rijdt niet door, dat is strafbaar. Je kunt ook de politie bellen 0900-8844 zoals verplicht is bij aanrijdingen met groot wild. Attendeer de politie er op dat klein wild zoals vossen, dassen en andere marterachtigen, door de dierenambulance meegenomen mogen worden. Bij een aanrijding met dodelijke afloop, controleer of het een zogenaamd moertje is (opgezette tepels). Informeer dan de boswachter, terreinbeheerder of lokale werkgroep inheemse zoogdieren.
Bij voorkeur ga niet direct met een vos naar een wildopvang, maar neem van te voren contact met hen op. Op de website van www.wildopvang.nl/waar  kan je een wildopvang in de buurt vinden.
Volwassen vossen komen meestal in de opvang terecht wanneer zij slachtoffer van een verkeersongeval zijn geworden. Bij niet al te grote fysieke verwondingen kan een vos in een gespecialiseerde zoogdierenopvang herstellen.
Jonge vosjes komen om een tweetal redenen in de opvang terecht. Of één van de oudere dieren is om het leven gekomen door de jacht ofwel door een aanrijding. De verweesde vosjes die groot genoeg zijn om het hol te verlaten, kunnen dan en passant gevonden worden door wandelaars. Raak in geen geval een vos of vossenwelpje aan, laat dit aan een medewerker van een dierenambulance over. Vossen zijn roofdieren en kunnen hard bijten, ook de welpjes.
De locatie van de aanwezigheid van de vos is essentieel voor het bepalen van de aansprakelijkheid. Rijkswaterstaat draagt verantwoordelijkheid voor snelwegen (A-wegen) en een aantal N-wegen, terwijl de gemeente verantwoordelijk is voor gemeentelijke wegen en straten. Als je wilt weten bij wie je moet aankloppen, is het raadzaam contact op te nemen met de politie via het nummer 0900-8844. Als er een valwild-stichting actief is binnen de provincie, zullen zij de benodigde stappen ondernemen om het dode dier op te halen.
Vossen eten veel kleine knaagdieren zoals muizen en ratten, en helpt met het opruimen van kadavers.
De vos staat op de landelijke vrijstellingslijst. Dat betekend dat vossen afgeschoten mogen worden door jagers tussen zonsopkomst en -ondergang indien er stade is of dreigt te komen binnen het werkgebied van een jager. De provincie kan een ontheffing geven voor het gebruik van een schijnwerper en/of nachtzichtapparatuur om op vossen te jagen gedurende nacht wanneer ze actief zijn.
Het bejagen van vossen is een noodoplossing en heeft zeker niet de voorkeur. Belangrijk is de oorzaak weg te nemen waarom de vos overlast (kan) geven. Vossen zijn territoriale dieren en reguleren zo hun aantal in een territorium afhankelijk van voedsel en ruimte waardoor er geen heuze plagen kunnen ontstaan zoals we deze bij ratten kennen. Wanneer er een vos geschoten wordt is de kans zeer groot dat een andere vaak jongere vos zijn plek inneemt. Deze is minder ervaren in het jagen op wild en zal zich dus sneller aan vee vergrijpen.
Ja, je kunt je kippen beschermen tegen de vos. Op de pagina “Schade door vossen voorkomen” lees je er alles over.
Zolang jij en je huisdier afstand houden van de vos is deze niet gevaarlijk. Maar doe je dit niet en kan hij niet vluchten zal hij zijn enige verdedigingsmiddel gebruiken, zijn tanden. Hij zal je vinger er niet afbuiten maar kan wel flinke bijtsporen achterlaten.
De vos is een bekende verspreider van de vossenlintworm die sinds 1997 in Nederland aanwezig is, en via uitwerpselen zich kan verspreiden. Tot nu toe (2020) zijn er enkel besmette vossen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen gevonden. Het aantal besmette vossen neemt echter toe. (Bron)

Ook kan een vos Rabiës (Hondsdolheid) verspreiden. Echter is sinds de jaren 80 een rabiësvaccinatie onder de vossenpopulatie gebracht door het vaccin in dode eendagskuikens te stoppen. De laatste campagne vond in 1991 plaats. (Bron)
De vos en zijn omgeving
Vossen zijn 90 tot 130 cm lang, en zijn met een schouderhoogte tot 38 cm maar iets groter dan de gemiddelde huiskat. Met zijn opvallend dikke lange staart van 30 tot 50cm is hij vaak gemakkelijk te onderschijden van andere dieren. Ze hebben een oranjebruine, rode of bruingrijze vacht, korte poten en een langgerekt lichaam. De rug is donkerder dan zijn flanken en ze hebben witte vlekken op de onderkaak, hals, borst, buik en aan het puntje van zijn staart. De achterkant van de oren zijn zwart, evenals de onderpoten. De snuit is lang en spits, en de oren hebben een driekhoekige vorm en staan rechtop. Mannetjes (rekel) zijn groter dan de vrouwtjes (moertje)
Vossen kan je het beste spotten tijdens schemertijd in alle vroegte of later op de avond. Wil je je kans vergroten dan zou je naar de Veluwe, Utrechtse heuvelrug of de duinen in kunnen gaan. Een andere bekend gebied zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen. 
Vossen leven in groepen van zo’n 6 individuen. Vaak is het één famillie maar het gebeurt ook vaak dat een onverwante vos in de groep leeft. In de groep is er een dominant mannetje (rekel) en een dominant vrouwtje (moer), samen vormen zij het paartje en zijn de enige die zich voortplanten. De andere vossen zijn vaak moertjes en worden ook wel tante’s genoemd.
Vossen jagen alleen, meestal in de schemering en ’s nachts, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: ze jagen vaak op ratten en muizen, maar ook op konijnen. 
Vossen zijn opportunisten: ze leven van wat zich ter plaatse het gemakkelijkst laat verschalken. Kleine knaagdieren zoals (woel)muizen en haasachtigen (haas, konijn) vormen het hoofdmenu. Maar ook vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval wordt gegeten. Per dag heeft een vos ongeveer vijfhonderd gram voedsel nodig. De wijze waarop een prooi wordt gevangen is heel divers. Kleine prooidieren worden op het gehoor gevangen.
Soms besluipt de vos een prooi, soms zit hij de prooi achterna in een sprint. Vogelnesten worden leeggehaald, holen in de grond uitgegraven en fruit en bessen geplukt. Een ei houdt hij met de voorpoten vast, doorboort het met een hoektand en slobbert dan de inhoud op. Vossen eten ook egels en zijn meester in het doen ontrollen van de egel waarna hij deze doodbijt. Soms bijt hij de kop van een konijn en laat die liggen.
Soms vangen ze prooien die ze niet lekker vinden, zoals spitsmuizen of een wezel. Als ze niet heel veel honger hebben, laten ze die liggen. De vos bewaart soms voedsel achter loszittende boomschors of in een kuiltje, dat wordt toegedekt met aarde. Zelfs maanden later weet de vos door een combinatie van geur en herinnering de verstropte prooi terug te vinden.
De vos komt in vrijwel heel Nederland voor, zowel in de bossen en parken, maar ook op de heide, duinen, polders, landbouwgebieden en in dorpen en steden, met uitzondering van de Waddeneilanden. Het gebeurt wel eens dat een vos zijn weg naar één van de eilanden vind, waar ze snel gevangen of gedood worden om schade te voorkomen bij de vele vogels die daar broeden.
Het territorium van een vos is gemiddeld 250 hectare groot. Dit varieert van 100 tot 400 hectare, maar kan soms maar 20 tot 4000 hectare bedragen. De grootte is afhankelijk van rust en voedsel, en andere vossen waar ze het territorium mee delen
De wetenschappelijke term is surplus killing. De situatie doet zich voor wanneer de prooi niet kan vluchten en in paniek raakt. De kippen zoeken in paniek een uitweg die er niet is, en door de beweging en het lawaai wat de kippen produceren wordt het instict van de vos opnieuw getriggerd om aan te vallen.
Vossen communiceren met elkaar via een reeks van geluiden, lichaamsbewegingen en via geur. Geur wordt vooral gebruikt om andere vossen te laten weten dat een gebied bezet is. Ze kunnen een luide kreet slaken om elkaar te lokaliseren.Verder kunnen ze verschillende blaffen en waarschuwingsroepen gebruiken om hun punt duidelijk te maken. Welpen roepen ook veel verschillende geluiden om de aandacht van hun moeder te trekken.
De vragen en antwoorden zijn zorgvuldig bekeken. Het kan zo zijn dat je een vraag mist, of anders geformuleerd zou hebben. Als dit het geval is, gebruik dan het onderstaande formulier.




    Reacties zijn gesloten.