Legaliteit van de vos als huisdier verder ingeperkt

Vanaf 1 januari 2024 (1) mag de vos, net als vele andere zoogdieren, niet meer verhandeld worden in Nederland. Een goede ontwikkeling, want ze zien er lief, leuk en schattig uit, helaas pakt dat in de praktijk vaak anders uit.
Vossen hebben andere voedings-behoeften dan honden of katten. In de winkel liggen tal van diervoederzakken, maar voor de vos ligt daar niets bij. De eigenaar zal zelf een goed gebalanceerde maaltijd moeten klaarzetten, met voorkeur vlees van wilde dieren. Ook zijn het meesters in ontsnappen, ze kunnen hoog springen en zijn experts in graven, als ze ontsnappen bestaat de kans dat ze worden aangereden, of helemaal niet meer gevonden worden (2). Ze gedijen in de Nederlandse natuur en kunnen deze sterk verstoren.
Er zit ook een luchtje aan, vossen zijn zeer territoriale dieren en willen hun omgeving afbakenen met urine en ontlasting. Je mooie bank blijft niet lang mooi, dus die kan je waarschijnlijk toch al snel vervangen, is het niet vanwege de geur dan wel omdat die uit elkaar valt. Vossen zijn namelijk geweldige energieke slopers die hun tanden graag gebruiken. Alleen thuis laten is dus geen goed idee.
Het is dus begrijpelijk dat het houden van een vos voor weinig mensen een haalbaarheid is, en de vos niet thuis hoort op de lijst van gehouden dieren.
(1) de datum 01-01-2024 staat niet vast, maar is door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als uitgangspunt genomen. Het rapport is te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/doc/kamerstukken/2022/07/06/huis-en-hobbydierenlijst
(2) Leeft vosje Diego uit Zwolle nog na de ontsnapping die zijn maatje fataal werd?

Reacties zijn gesloten.